Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Pražské nízkoprahové kluby přiblíží projevy chudoby ve velkém městě

V rámci letošního ročníku Týdne nízkoprahových klubů jsme se rozhodli uspořádat speciální pražskou akci zaměřenou na téma projevů chudoby ve velkém městě. Nízkoprahové kluby ho veřejnosti přiblíží prostřednictvím komentovaných procházek po chudých lokalitách, workshopů pro děti i dospělé i veřejných debat.

Týden nízkoprahových klubů bude v celé republice probíhat ve dnech 19. až 23. září. Část pražských nízkoprahových klubů poprvé připravila sérii programů zastřešených jedním společným tématem. Tím je chudoba, která se nedotýká pouze okrajů republiky, ale i Prahy a dalších velkých měst.

„V rámci Týdne nízkoprahových klubů chceme představit práci sociálních služeb i podporu, kterou mladým lidem poskytují v tak náročných situacích, které nás provází prakticky celý letošní rok. Pražské programy chtějí navíc připomenout, že chudoba a nedostatek jsou ve velkoměstě mnohdy méně viditelné, přesto jsou přítomné i zde a nezmizí, když před nimi zavřeme oči,“ vysvětluje Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork (ČAS).

Program pražské části Týdne nízkoprahových klubů zahájí v pondělí 19. září veřejná diskuze na téma „Projevy chudoby ve velkých městech. Ta se uskuteční od 17 hodin v Sále architektů na Staroměstské radnici. Mezi panelisty budou ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček, socioložka Lucie Trlifajová, Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení a Martina Zikmundová. Budou hovořit o tom, jaké dopady na nejchudší obyvatele má zhoršená ekonomická situace i opakované pandemie, i o tom, na jaká témata by se v této oblasti mělo zaměřit nové vedení Prahy.

V následujících dnech se na několika místech Prahy uskuteční komentované procházky po místech, ve kterých se v Praze koncentruje chudoba, vedené sociálními pracovníky z jednotlivých nízkoprahových klubů. Ty se budou konat například v Běchovicích (středa 21.9.), ve Stodůlkách (středa 21.9.) a ve Vršovicích (čtvrtek 22.9.).

Nízkoprahový klub Pacific v úterý 20. září pořádá od 15 do 18 hodin workshopy pro rodiče a děti nazvaný „Jak se žije v těžkých časech“. „Ti, kdo přijdou, si na jednotlivých stanovištích budou moci vyzkoušet, jak náročné je zažádat o příspěvek na bydlení, zda by v Praze uměli vyžít s minimální mzdou, a kam se můžou obrátit o pomoc, když se dostanou do nepříznivé sociální situace,“ vysvětluje Tereza Kvapil Baudišová z Komunitního centra Motýlek, které Klub Pacific provozuje.

Mezi dalšími programy najdete i oslavu sedmých narozenin Nízkoprahového klubu  Beztíže², který sídlí na Folimance, nebo debatu se sociálním pracovníkem a psycholožkou O dospívání v nedostatku pořádanou klubem R-Mosty na Praze 3.

  • Program pražské části Týdne nízkoprahových klubů 2022 najdete ZDE.
  • Souhrnný program celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů čtěte ZDE.

Příloha:

Tagy

Přílohy