Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto: Unsplash

Dobročinné organizace píší vládě – chybí peníze na sociální služby, což se společnosti vymstí

Iniciativa za rovnost, spravedlnost a lidská práva (IRSL) napsala premiérovi a ministrům vlády ČR otevřený dopis. V něm shrnují argumenty o nutnosti převedení prostředků fondu ESF+ do podfinancované sociální sféry, kde jsou peníze potřeba, a pokud bude vláda i nadále otálet a k převodu finančních prostředků nedojde, budou chybět peníze pro pomoc těm, kteří se ocitnou v nepříznivých situacích.

Mnoho rodin v Česku se potýká s následky vysokých cen, nízkých příjmů, nedostatku bydlení a následků předlužení, které je vede k dlouhodobému sociálnímu vyloučení. Jejich svízelná situace se nijak nelepší. Cesta z chudoby je „během na dlouhou trať“ a vyžaduje dlouhodobou vytrvalou sociální práci s lidmi, kteří si sami nedokážou pomoci. Prostředí, ze kterého vycházejí, je sráží a stahuje, nedokážou překročit vlastní omezení, dané rodinným původem, nedostatečným vzděláním, nízkou sebedůvěrou a nemožností zorientovat se v rychle se měnícím světě, který mnohdy vnímají nepřátelsky. Snaha o zlepšení vlastní situace se jim jeví jako předem marná. Vlastními silami nedokážou svoji situaci změnit. „V praxi se také často setkáváme s lidmi, kterým se za aktuální situace pomoci zcela nedá. Jedná se o selhávání systému sociálního zabezpečení, nedosažení na možnost oddlužit se, a tak setrvávání v byznysu s chudobou, nedostatek kvalitního bydlení za přiměřenou cenu, chudoba rodin s velkým dopadem na děti,” říká Iva Kuchyňková z Charity Česká republika

Neziskové organizace, které jsou s těmito lidmi v každodenním kontaktu a snaží se být lidem v nouzi životními průvodci a oporou, jsou si jejich obtížné situaci vědomé, znají ji důvěrně ze své každodenní praxe.

Na podporu a potřebné rozšíření sociálních služeb však chybějí prostředky, jejich provoz je zoufale podfinancovaný a finanční podpora nedostatečná. Mnohde je kapacita důležitých služeb nedostatečná, anebo úplně chybí. Tento stav vnímají neziskové organizace jako časovanou bombu a varují, že dnes zanedbaná péče a prevence se brzy vymstí celé společnosti – v podobě mnohem vyšších nákladů, které bude nutné v budoucnu vynaložit na „hašení“ zanedbaných a v čase nabobtnalých problémů.

Tyto obavy jsou důvodem, proč neziskové organizace požadují převedení prostředků fondu ESF+, které minulá vláda nasměrovala do investic, do sociální sféry, kam patří a kde pociťujeme jejich zoufalý nedostatek.

Po několika neúspěšných výzvách vládě o převedení prostředků ESF+ do sociální oblasti nyní sepsala skupina neziskových organizací, sdružená v Iniciativě za rovnost, spravedlnost a lidská práva (IRSL), premiérovi a ministrům vlády ČR otevřený dopis. V něm shrnují argumenty o nutnosti převedení prostředků fondu ESF+ do sociální sféry.

Jedním z příkladů, kde peníze chybí, je oblast zhoršujícího se duševního zdraví dětí. "Je zřejmé, že část prevence obtíží, jejich včasné identifikace a podpory odolnosti dětí se má odehrávat v sociálních službách, které pracují s dětmi zranitelnými. To se však se stávající kapacitou služeb a jejich odborným vybavením neděje. Šanci pro alespoň malé zlepšení situace mohou dávat ESF+, jimiž si služby mohou částečně kapacity doplnit,“ říká Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Nedostatečné je také plošné pokrytí sociálně aktivizačními službami pro rodiny a podobně je tomu rovněž v případě poraden. V mnoha lokalitách tyto důležité služby zcela chybí.

Peníze se nedostávají ani v oblastech jako je dluhové poradenství, práce s dospívajícími, migranty, s osobami se závislostmi a po výkonu trestu. „Projekty z ESF zásadní měrou přispívají na podporu lidí po propuštění z výkonu trestu. Pomáhají jim sehnat práci, řešit dluhy či závislosti. Bez této podpory by řada z nich návrat do společnosti nezvládla. Celoživotní společenské náklady na jednoho recidivistu jsou přitom skoro 52 milionů Kč,“ upřesňuje Jana Smiggels Kavková, předsedkyně Asociace organizací v oblasti vězeňství.

V důsledku snížení alokace ESF+ oproti předchozímu období nám chybí finanční prostředky také na deinstitucionalizaci pobytové péče pro děti, seniory, osoby se zdravotním postižením. Významně potřebuje podpořit i systém péče o duševní zdraví, kdy zejména u mladých lidí pozorujeme značné zhoršení v době po epidemii covidu-19. Dále jde o podporu sociálního bydlení, na oblast sociálního začleňování a podporu sociálních služeb, kde je nutno navýšit kapacity a celkovou dostupnost. Finanční prostředky rovněž schází v oblasti inovativních projektů, souvisejících s novelizacemi či novou legislativou.

Dobročinné organizace pracující v sociální sféře upozorňují českou vládu na nutnost navrácení prostředků ESF+ do sociální oblasti již dlouhý čas. Dne 19. září 2023 proběhlo jednání předsedy vlády Petra Fialy a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky se zástupci iniciativy Za bydlení. Na tomto jednání padl příslib, že pan premiér nechá prošetřit výši nezasmluvněné alokace ve strukturálním fondu a zároveň zjistí, nakolik jsou řádně čerpané výzvy vypsané z tohoto fondu. Na zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace bylo ve stejné době zjištěno, že prostředky v dostatečné míře v té době zasmluvněny nebyly, bylo tedy možné převod provést. To se ale nestalo. „Proto za iniciativu opakovaně vyzýváme vládu, aby přihlédla ke skutečné situaci v Česku, kdy se viditelně chudoba a s ní spojené sociální vyloučení zhoršuje a rozhodla o navýšení alokace ESF+,“ říká Iva Kuchyňková, mluvčí Iniciativy za rovnost, spravedlnost a lidská práva.

Přílohy:

Tagy

Přílohy