Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Co Tě sejří? Česká asociace streetwork rozdá finance na projekty mladých

Česká asociace streetwork vyhlašuje další ročník Co Tě sejří. Děti a dospívající mládež mají možnost pod záštitou nízkoprahových klubů získat finanční podporu na vlastní projekty pro zlepšení svého okolí. Může jít například o opravu hřiště, zkultivování parku či třeba uspořádání benefičního koncertu. Asociace podpoří projekty mladých lidí částkou až 100 tisíc korun. Přihlásit se může i ten, kdo žádnou službu nenavštěvuje. Uzávěrka je 10. srpna.

Špinavá ulice, rozkopaný lavičky, žádný místo na scházení nebo hraní, žádná posilka, hřiště,… každého štve spousta věcí, ale Ty máš teď možnost to změnit. Tak zní výzva streetworkerů teenagerům, aby přišli s nápadem, jak změnit místo, kde žijí, k lepšímu, a získali na to 20 tisíc korun. „Charakter projektu je omezen jen představivostí a pravidlem, že by měl být užitečný nejen pro jeho iniciátory, ale i pro ostatní lidi žijící v dané lokalitě,“ uvádí Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork. V minulosti tak Asociace podpořila například iniciativu mladých dospělých ke zkrášlení mostu kreativními a veselými malbami, vybudování venkovní posilovny či kultivaci autobusového nádraží.

Práce na návrhu projektu i jeho následující realizace je podle streetworkerů pro teenagery výbornou příležitostí seberealizace, smysluplného trávení volného času, ale i občanské aktivity. To potvrzuje i Filip z Újezda nad Lesy, jeden z dřívějších výherců, který pod záštitou organizace Neposeda a jejich nízkoprahového klubu Autobus uskutečnil projekt venkovních cyklo ramp: „Myslím si, že tyhlety projekty maj opravdu hodně do sebe, ty lidi jednak něco vymejšlej, něco tvořej, a neni to tak, že by celej den seděli za počítačem nebo někde po hospodách.“ Filipův projekt podpořila Asociace financováním dřevěné nájezdové věže.

Celý projekt je koordinován prostřednictvím webového portálu Jdidodklubu.cz, který sdružuje a podporuje nízkoprahové kluby napříč Českou republikou. Místní klub pomáhá s organizací práce, v jednání s úřady a se správou financí získaných pro projekt. „Co Tě Sejří má mladé lidi motivovat k tomu, aby aby byli aktivní. A k tomu od nás potřebují podporu. V tomto případě nejen finanční, ale i pomoc s tím, jak to celé zrealizovat – připravíme s nimi plán, dojedeme na nákup, pomůžeme na místě,” vysvětluje Jiří Kocourek, který má projekt na starosti. Vítězné projekty vybere Asociace na konci srpna.

Finančním partnerem projektu je společnost Bohemia Energy.

Tagy

Přílohy