Nebylo nic nalezeno.

Děti tráví většinu volného času na internetu, streetworkeři za nimi musí na sítě

Více jak pětina českých dětí tráví ve svém volnu sedm a více hodin denně na internetu. Zde čím dál častěji řeší i osobní problémy. Podle odborníků se tomuto fenoménu musí přizpůsobit také služby s nimi pracující.

Česká asociace streetwork (ČAS), která provozuje jeden z virtuálních nízkoprahových klubů v Česku, hlásí jen za loňský rok 125 tisíc návštěv na jejich portálu jdidoklubu.cz. Virtuální kluby jsou podle streetworkerů předstupněm kamenných nízkoprahových klubů.

Děti a mladé lidi podle streetworkerů trápí na internetu obdobné otázky jako jejich vrstevníky venku. Nejen proto se odborníci shodují, že by se práce streetworkerů měla částečně přesunout také do online prostředí. „Právě pro tyto děti jsme zřídili už v roce 2012 nízkoprahovou online poradnu jdidoklubu.cz. Snažili jsme se tak zacílit na všechny skupiny dětí, abychom jim zajistili dostatečnou podporu,” říká ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová.

Každý rok se totiž podle asociace počet návštěvníků portálu jdidoklubu.cz zvyšuje. Od roku 2016 zaznamenal klub nárůst téměř o 15 tisíc návštěvníků. V roce 2018 to bylo již 125 tisíc teenegerů, kteří do online poradny zavítali nebo si přečetli jeden z článků, ve kterých rezonují témata, která děti trápí. „Děti zde mohou nalézt podporu při řešení situace, ze které nevědí, jak ven. Navíc na portálu naleznou mapu kamenných nízkoprahových klubů v jejich okolí. S dětmi na chatu řešíme nejčastěji vztahové a rodinné problémy, šikanu, ztrátu kamarádů apod.,” uvádí Zikmundová.

Podle Zikmundové se jedná o unikátní formu streetworské práce. Dětem jsou k dispozici sociální pracovníci pět dní v týdnu, tři hodiny denně. Služba se tak stává podle nich mnohem dostupnější. Navíc na portálu jeho návštěvníci najdou i další materiály o tématech, která řeší, ať už se týkají dospívání, sexuality, experimentů s drogami, šikany ve škole, rozvodu rodičů apod.

Tagy

Přílohy