Nebylo nic nalezeno.

Spoluutváření volnočasových aktivit

Díky NK Pavlač mají děti a mládež ze sociálně vyloučených lokalit Brna možnost zažívat věci, které jsou pro ostatní děti běžné. Jakým způsobem jsou klienti zapojováni do spoluutváření činností na klubu?

V Nízkoprahovém klubu Pavlač poskytujeme sociální služby dětem a mladým lidem z Brna, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách a jejich životy jsou ovlivněny vším, co s sebou podmínky života v sociálním vyloučení nesou. V rámci svých činností poskytujeme také vzdělávací a seberozvojové aktivity a podporujeme aktivní trávení volného času.

Služby poskytujeme jak v ambulantní, tak terénní formě a klienty zapojujeme téměř ve všech činnostech, které nabízíme.

 Jednou z klasicky nejatraktivnějších činností pro klienty jsou aktivity spojené s trávením volného času. Do těch zapojujeme klienty již ve fázi jejich plánování. Našim cílem je – skrze zapojování do pro klienty nejatraktivnějších činnosti – zapojovat je postupně i do dalších činností a spoluutvářet s nimi podobu služby.

Na klubu i v terénu nabízíme klientům možnost vyjadřovat se k akcím, které se plánují, společnou přípravu, organizaci, zajištění hladkého průběhu akcí i hodnocení toho, jak se akce vydařila a co můžeme pro příště udělat jinak.

Jak klienty zapojujeme a jak spoluutváříme podobu aktivit?

Příkladem může být spolupráce na přípravě letní pobytové akce či sportovní olympiády.

Letošní týdenní pobytovou akci u Velkých Opatovic připravovali klienti ve spolupráci se sociálními pracovníky několik týdnů. Připravit výjezd i program celého týdne bylo poměrně náročné, protože se muselo myslet na rozdílné potřeby, přání, zájmy i možnosti všech zúčastněných dětí. Navíc, jak to v nízkoprahových službách bývá, není do dne odjezdu zcela jisté, kdo z dětí pojede.

Pobytová akce byla rozdělena na bloky, ve kterých byl program dopolední (rozcvička, drobné volnočasové aktivity), odpolední (výlety a poznávání okolí, společné hry a sportovní aktivity) a večerní (seberozvojové aktivity a reflexe). Každý blok se zaměřoval na něco jiného. Část měli na starost sociální pracovníci a část klienti.

Každý večer se mohli všichni vyjadřovat k průběhu všech aktivit, společně mluvit o tom, jak den probíhal, co se povedlo, nepovedlo, co by se dalo ještě vylepšit i co nás čeká následující den. Smyslem bylo vytvářet program tak, aby nebyl jen „od pracovníků ke klientům“ ale ve vzájemné spolupráci a „pro nás všechny“. Vzájemné učení, spolupráce, domlouvání se a kompromisy nás provázely každou činností.

Jedno z odpolední bylo zcela v režii klienta, který přišel s nápadem sportovní olympiády. Ve spolupráci se sociálními pracovníky tak naplánoval a připravil jednotlivé disciplíny, z dovezených materiálů a pomůcek si vybral ty, které potřeboval, a byl také koučem všem sportovcům, kteří se do olympiády zapojili.

Forma i obsah olympiády měli takový úspěch, že jsme klientovi navrhli, zda ji nechce zopakovat i v rámci programu Týdne nízkoprahových klubů. Souhlasil, a tak jsme společně vymysleli, jak převezeme olympiádu „v batohu“ na ubytovny, kam docházíme, a kde se část programu Týdne nízkoprahových klubů každoročně odehrává. O volnočasovkách na ubytovnách jsme psali ZDE.

Disciplíny upravil klient tak, aby je bylo možné v okolí ubytoven realizovat. Při přípravách jsme vycházeli z toho, že klient zná okolí ubytoven, na které docházíme i některé z dětí, které zde žijí, což mu usnadnilo přípravy.

„Spolupřípravy“ pobytové akce a olympiády na ubytovnách nejsou jediné, které spoluvytváříme s klienty. V poslední době se zapojili také do příprav mikulášské a vánoční besídky.

NK Pavlač nabídl v roce 2016 klientům žijícím v podmínkách sociálního vyloučení možnost zažívat věci, které jsou pro ostatní děti běžné. Kromě zde popsaných volnočasových aktivit a činností, které spadají do poskytování sociální služby NZDM, nabízíme např. doučování, program pro předškoláky a PC učebnu.

Projekt Zkusme to spolu! byl v roce 2016 financován Úřadem vlády.

Mgr. Vladislava Vondrová, vedoucí NK Pavlač.