Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto: Unsplash

Výjezd za dobrou praxí do Finska (Helsinki)

Česká asociace streetwork, z.s. v rámci projektu „CASVISITS SCOOLS “, financovaného programem Erasmus+, vyhlašuje výjezd za dobrou praxí do Finska (Helsinki) pro pracovníky v terénních a nízkoprahových sociálních službách.

Výjezd za dobrou praxí včetně monitoringu dobré praxe se uskuteční formou pětidenní stáže. Počet účastníků stáže je 5 osob.

Komu je výjezd určen:

  • Pracovníkům a pracovnicím terénních a nízkoprahových sociálních služeb z České republiky
  • Zkušeným pracovníkům a pracovnicím (minimálně 24 měsíců praxe v oboru)

Termín výjezdu:

  • 27. 9. – 1. 10. 2021

Program výjezdu:

Hlavním tématem výjezdu je spolupráce streetworku a škol. Výjezd za dobrou praxí do zahraničí je realizován formou pětidenní stáže, přičemž první den bude společný pro všechny stážisty – úvodní informace o hostitelské organizaci a její činnosti, o práci streetworkerů a práci s mládeží ve Finsku a v dané oblasti obecně, rozdělení účastníků stáže podle zájmu do konkrétních týmů. Další tři dny stráví stážisté vždy po jednom/po dvou ve společnosti jednoho týmu ve vybraných zařízeních či službách (viz hostitelská organizace) a budou se účastnit práce v terénu. Proto je opravdu nezbytná znalost cizího jazyka – komunikace bude vedena v anglickém jazyce! Tento individuální přístup a setrvání více dní v terénní práci poskytne hlubší vhled do zahraniční reality. Poslední, pátý den, stráví stážisté opět všichni společně se zástupci hostitelské organizace a bude věnován společné diskusi, shrnutí stáže, případným dotazům, sdílení zážitků, zkušeností atp. Účastníci mají povinnost zpracovat do 30 dnů od ukončení výjezdu zprávu o příkladech dobré praxe z navštíveného zařízení (předem zadanou formou) a uspořádat prezentaci o výjezdu ve své domovské organizaci.

Hostitelská organizace:

HNMKY – Yökoris – Notoricky známá organizace YMCA, největší nepolitická organizace na světě. Pracuje s mládeží již od 19.století. Zajišťuje sportovní, hudební akce, tábory, kurzy atd. Ve Finsku tato organizace dosáhne každý týden na 4500 mladých lidí. Yökoris je součástí Helsinské „YMKY“ a zajišťuje bezplatné sportovní akce pro mládež v Helsinkách. Cílem je pomocí sportovních, hudebních a tanečních aktivit vytvářet bezpečný prostor pro setkávání skupin a jednotlivců s nejrůznějším etnickým, sociálním, genderovým a osobnostním základem a zázemím.

Důraz je kladen především na interakci, sdílení a vytváření nových přátelských vazeb a vztahů. Veškeré aktivity jsou pro všechny zdarma a odehrávají se ve veřejných prostranstvích – parcích, náměstích, hřištích, sportovních halách.

Pracovníci jsou členy místních komunit a obvykle také dřívější účastníci, ze kterých se postupem času stali pracovníci s mládeží. Využívají své sítě kontaktů mezi mládeží. Nejsou to „pouze“ trenéři, ale kvalifikovaní pracovníci s mládeží. Podstatné je, že se v rámci sportovních aktivit klade důraz také na další dovednosti, tzv. soft skills (time management, komunikace, vytrvalost, týmová práce).

Yökoris zapojí partnerské organizace – např. Aseman Lapset (terénní práce s mládeží, práce v „domovech dětí a mládeže“, ve školách, nákupních centrech, práce s migranty a jejich kulturními specifiky, preventivní programy atd).

Cíle výjezdu:

Cílem výjezdu je získat nové znalosti a zkušenosti z práce s vybranou cílovou skupinou v zahraničí se zaměřením na inovativní prvky, které jsou v souladu s trendy NSS v ČR a zároveň přenositelné do našeho prostředí (s důrazem na problematiku spolupráce terénních sociálních pracovníků a školských zařízení). Z toho důvodu je výjezd určen jen zkušeným pracovnicím a pracovníkům, kteří mají přehled o aktuálním dění a trendech v oboru NSS.

Výstupy z výjezdu:

  • Zpracovat zkušenosti ze stáže a její přínos pro obor NSS do zprávy z výjezdu – bude zveřejněna na portálu www.streetwork.cz a/nebo v elektronické publikaci „Příklady dobré praxe“. Podkladem pro napsání zprávy bude osnova od ČAS, kterou stážisté obdrží předem. Rozsah zprávy: minimálně 5, maximálně 10 normostran textu (jedna normostrana je 1800 znaků). Zpráva bude psána v ČJ. Zpráva bude zaměřena na spolupráci streetworku a škol.
  • Předat informace a zkušenosti kolegyním a kolegům v rámci kmenového zařízení/organizace např. formou prezentace, semináře či workshopu (bude doloženo prezenční listinou).

Jak se lze přihlásit:

  • vyplňte přihlášku a motivační dopis ZDE
  • termín uzávěrky pro podání přihlášky je 15. 8. 2021 ve 24,00 hodin
  • na základě obdržených přihlášek a motivačních dopisů odborná komise ČAS vybere účastníky, kteří budou kontaktováni nejpozději 25. 8. 2021 a zároveň obdrží další podrobné informace o výjezdu

Kritéria pro výběr účastníků:

  • přednost mají pracovníci a pracovnice z členských zařízení ČAS (aktivní účast organizace na akcích ČAS výhodou)
  • z jednoho zařízení se může účastnit vždy jen jedna osoba
  • úroveň a míra motivace pro práci v oboru
  • předpoklad dalšího setrvání v oboru!
  • Anglický jazyk na velmi dobré komunikační úrovni (případně jazyk hostitelské země)
  • náhradníci: při větším počtu zájemců bude stanovena skupina náhradníků v počtu 2 osob a stanoveno jejich pořadí

Organizační informace:

  • náklady na výjezd jsou hrazeny z projektu „CASVISITS SCOOLS“, financovaného programem Erasmus+, č. proj. 2019-2-CZ01-KA205-061588.
  • z projektu je hrazena doprava, ubytování a stravné (dle sazebníku MF ČR)
  • účastníci si hradí cestovní pojištění a osobní výlohy
  • při organizaci stáže se řídíme aktuálními protiepidemickými opatřeními v ČR i hostitelských zemích

Věříme, že výjezd pro Vás bude smysluplně stráveným časem a pomůže Vám k rozšíření přehledu v oblasti nízkoprahových sociálních služeb.

Tagy

Cena kurzu

Zdarma

Další informace Vám ráda poskytne Karolína Panušková – tel.: 774 433 296, panuskova@streetwork.cz