Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto

Vyjádření ČAS k epidemii koronaviru

Pro zvýšené množství dotazů se Česká asociace streetwork rozhodla vydat následující vyjádření v souvislosti s koronavirem.

V současném stavu epidemie koronaviru COVID- 19 Česká asociace streetwork:

1. Zrušila respektive posunula na neurčito akce nad 30 osob – březnová konference ve Středočeském kraji (12. 3. 2020), zahraniční aktivity – výjezdy za dobrou praxí do zahraničí (Německo, březen 2020; Slovinsko, duben 2020), a z důvodu žádosti poskytovatele také stáž v organizaci Prostor Pro o.p.s. Hradec Králové. Sledujte náš webový portál www.streetwork.cz a náš facebook pro aktuální informace o dalších plánovaných akcích.

2. Vzdělávací aktivity ČAS i Institutu kontaktní práce budeme dále realizovat beze změn (počet účastníků je max. 20).

3. Oborovou konferenci Terénní a nízkoprahové programy 2020 Limity a etika v sociální práci, která se uskuteční 4. – 5. 6. 2020, připravujeme v plném rozsahu, stejně jako výroční cenu ČASovaná Bota 2019 – nominace jsou otevřeny, prosíme, věnujte jim pozornost i v dnešních turbulentních časech a nominujte své kolegyně a kolegy!

Česká asociace streetwork doporučuje svým členským zařízením: 

4. Dodržovat důsledně preventivní hygienická opatření v zařízeních i v terénních službách tak, jak doporučuje MPSV a MZ ČR, navýšit úklid a sledovat zdravotní stav všech zaměstnanců, v případě zhoršení stavu kontaktovat ošetřujícího lékaře. Pokud se stane, že nebudete disponovat dezinfekčním a hygienickým materiálem, obraťte se na zřizovatele – kraj a dejte vědět také nám – ČAS, budeme situaci řešit s MPSV.

5. Řídit se pokyny krajského úřadu, sledovat webové stránky, v případě nejasností se telefonicky dotazovat.

6. Pokud shledáte důvod k uzavření služby, musíte ho konzultovat se zadavatelem, tedy krajským úřadem, pouze ten může povolit službu uzavřít.

7. Pokud shledáte důvod k omezení služby – příliš velká kapacita kontaktní místnosti, omezená možnost dodržovat hygienická opatření atp., můžete tak na omezenou dobu učinit, přičemž máte stále povinnost poskytovat služby, které máte v pověření. Omezení doporučujeme také konzultovat se zadavatelem. Při omezení služeb jste vázáni jednotlivými metodikami krajů, pokud omezení služby neupravují, je nutné je konzultovat se zadavatelem.

8. Domníváme se, že nízkoprahové sociální služby nesmí zapomínat na svou roli edukovat klienty, předávat relevantní informace, pomáhat jim orientovat se v nastalé situaci a předcházet panice a dalším neadekvátním reakcím, zůstaňte v kontaktu se svými klienty, využívejte sociální média a relevantně informujte.

9. Pokud se při poskytování služeb setkáte s neobvyklými situacemi – klientů v zařízeních výrazně přibyde, budou se na vás obracet ve zvýšené míře noví klienti, v terénu budete potkávat neobvykle velké množství dětí a dospívajících – přesuny do obchodních center apod., budeme rádi, pokud nás budete informovat a trendy, které se v současné situaci objevují, budeme v rámci asociace sdílet, případně vypracovávat společné postupy nebo doporučení.

10. Na naši žádost jsme z MPSV dostali následující doporučení, s kterým se ztotožňujeme: K dočasnému přerušení poskytování sociální služby, popř. některé z jejích forem lze přistoupit pouze v případě, pokud by byla nařízena karanténa orgánem ochrany veřejného zdraví (např. krajskou hygienickou stanicí), případně Ministerstvem zdravotnictví ČR. V současné době však k takovémuto opatření nikde na území České republiky, pokud je nám známo, nedošlo, není proto dán důvod k dočasnému přerušení poskytování sociálních služeb.

Zároveň lze obecně konstatovat, že je na konkrétním poskytovateli, jak vyhodnotí určitou situaci (např. u klienta, který mohl přicestovat z rizikových oblastí) a stanoví odpovídající opatření (např. v podobě dočasného omezení poskytování sociální služby konkrétnímu uživateli, nikoli celé sociální služby, a to z důvodu ohrožení bezpečí a zdraví ostatních uživatelů či pracovníků dané sociální služby). V praxi to bude nejspíš znamenat, že se poskytovatel svých jednotlivých klientů bude dotazovat, zda oni sami či jejich příbuzní, s nimiž žijí či se stýkají, nejsou v karanténě, aby uvedenému klientovi po dobu případné karantény mohl důvodně přerušit poskytování sociální služby.

Pokud jde o zajištění ochranných podmínek na pracovišti, tak § 106 odst. 2 zákoníku práce stanoví, že zaměstnanec může odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život a zdraví a takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance. Při odmítnutí se posuzuje adekvátnost, důvodnost, bezprostřednost a přiměřenost takového jednání v porovnání se všemi okolnostmi konkrétní situace.

Děkuji a všem přejeme zdraví, štěstí a zachování realistického pohledu na situaci!

Praha, 12. 3. 2020

Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork, z.s.

Tagy