Nebylo nic nalezeno.

Foto: Tomáš Brejcha

Tomáš Brejcha, vítěz ČASované boty za rok 2006

V dalším medailonku výherců ČASované boty si můžete přečíst „paměti“ Tomáše Brejchy z Adiktologické poradny Prevent. Přestože nízkoprahové sociální služby se od dob svých pionýrských začátků zcela profesionalizovaly, urazily dlouhou cestu a odvedly obrovský kus práce, některé problémy – navzdory proměnám společnosti – zatím zůstaly. Čtěte více!

Napište prosím Vaše jméno a 1-2 věty o sobě
Tomáš Brejcha – jsem ženatý, mám malou dceru. V adiktologických službách se pohybuji od roku 2002. Nejprve jako vedoucí a zakladatel terénního programu Jihočeský streetwork a od roku 2008 jako vedoucí v Adiktologické poradně Prevent.

Kde v tuto chvíli pracujete?
V tuto chvíli pracuji jako terapeut a vedoucí ambulatního programu – Adiktologické poradny PREVENT.

Co pro Vás znamenalo získat ocenění ČASovaná bota?
Bylo to velmi povzbudivé a hezké. Začínali jsme trochu punkově a dnešní standardy odborné způsobilosti by nám v začátcích určitě utly tipec (smích). Pracovali jsme na ulici a zázemí bylo u mě doma. Tam jsme plánovali služby, dělali porady a supervize. Dnes je to skoro sci-fi. Postupně jsme se „profesionalizovali“ a získali peníze a podporu na provoz. V r. 2006 jsme byli už profíci. Dělali jsme práci na otevřené drogové scéně, jezdili jsme na malá města a jezdili na párty po jižních Čechách a testovali jsme tablety ve spolupráci s EXTC.cz V té době přišla i nominace. Ani si už nepamatuji od koho. Ocenění de facto znamenalo ocenění toho, co děláme.

Jaké jsou podle Vás v současnosti největší výzvy pro sociální práci/nízkoprahové sociální služby?
Myslím, že výzev je spousty. Společnost se rychle mění a nízkoprahové a terénní služby vždy byly a budou ty, které by měly reagovat na změny fexibilně. Nicméně mám stále takový pocit, že sociální služby a adiktologické zvlášť, si neustále musí obhajovat svoje místo na slunci. Výzva podle mě je, aby politici a veřejnost brali tyto služby jako profesionální, potřebné a důležité a nemusely by neustále obhajovat svoji existenci. Myslím, že za těch 18 let, co to dělám se toho změnilo jen málo.

Jak s (odstupem) hodnotíte, co Vám práce v oboru dala/vzala?
Dala mi hodně zkušeností, náhled a možnost být užitečný lidem, pokud tedy chtějí. Taky mi dala možnost se potkat se zajímavými kolegy v rámci různých pracovních setkáních. Jinak nevím, co mi vzala. Asi trochu energie, ale možná je to tím, že už jsem zase o těch 18 let starší... (smích)

Nominujte i Vy právě teď kolegu nebo celou službu a oceňte je tím za jejich dobrou práci. Více informací naleznete ZDE.

Tagy