Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

ČASovaná bota slaví 20 let: Nominujte kolegy na jubilejní Výroční cenu

V souvislosti s krizovými opatřeními Vlády ČR jsme byli nuceni dodatečně změnit harmonogram letošních Výročních cen. Příjem nominací byl prodloužen do 30. září, slavnostní předávání proběhne nově 21. listopadu v rámci večerního programu přesunuté celostátní oborové konference Terénní a nízkoprahové programy 2020 - Limity a etika v sociální práci. Vše ostatní zůstává beze změn.

Vzhledem k současné situaci bohužel nemůžeme konferenci zrealizovat v původním termínu (4. – 5. června 2020). Více informací najdete na stránkách konference. Protože předávání Výročních cen je součástí programu konference, posunuli jsme také termíny, které se týkají letošní ČASované boty.

Věnujte prosím pozornost změnám v harmonogramu.

Česká asociace streetwork přijímá návrhy na Výroční cenu ČASovaná bota 2019, která letos slaví 20 let od chvíle, kdy spatřila světlo světa. Již tradičně můžete své kolegy a kolegyně nominovat za přínos v oblasti nízkoprahových sociálních služeb za rok 2019. Vítěz v kategorii Tým roku obdrží 30.000 Kč od České asociace streetwork, Osobnost roku pak 10.000 Kč. Výroční cena, neboli ČASovaná bota, je především vyjádřením uznání lidem, kteří obětavě a vzdor překážkám pracují v první linii.

Kde se vzala ČASovaná bota?

Jednoho dne přišel do práce ve velmi špatné náladě. Hned si začal stěžovat, že prochodil daný rok již třetí boty. A v ruce držel rozbitou tenisku a mával s ní na důkaz kolem sebe. A začal si stýskat. Jak je nepěkné počasí, ve kterém musí šlapat terén. Jak je jeho práce špatně placená. Že už si musel zase půjčovat, aby vyšel. Jak jej občas dokáže zprudit některý z klientů a že si bude muset kupovat nové boty.

A přesto ještě ten samý den vzal ten samý streetworker tašku terénního programu, deštník, botu si oblepil izolačkou a vyrazil s úsměvem na rtech do terénu, kde odvedl dobrou práci.

Tento příběh, který stojí u zrodu výročních cen ČASovaná bota, se skutečně na přelomu tisíciletí odehrál a ve svých obměnách se odehrává dále. V tu chvíli nám přišlo nutné a nezbytné nějakou formou vyjádřit uznání lidem, kteří obětavě a za málo peněz pracují v první linii.

Tak vznikla cena, již Michal Zahradník stvořil ze žulové kostky a ochozené oranžové „gladiátorky“, kterou před dvaceti lety věnovala Alena Vosáhlová.

Píše se rok 2020 a ona potřeba dát sociálním pracovníkům v první linii najevo, že jejich mnohdy nedoceněná a veřejností neviditelná práce je záslužná a nezastupitelná, trvá.

Vyhlašujeme ČASovanou botu 2019

U příležitosti kulatého výročí tradice Výročních cen proto vyhlašujeme další ročník ČASované boty a vyzýváme všechny pracovníky nízkoprahových sociálních služeb, aby vybrali ze svého středu kolegy a kolegyně, kteří si podle nich zaslouží zvláštní uznání za svoji práci.

A ČASované botě přejeme k narozeninám, aby se nízkoprahové sociální služby těšily vysoké prestiži a důvěře klientů i partnerů, finanční a personální stabilitě a aby laická veřejnost, političtí zástupci i státní správa respektovali jedinečnost a důležitost terénní práce v systému sociálních služeb. Zkrátka, abychom si byli spolu-vědomi, že prevence a včasná pomoc osobám ohroženým nepříznivou sociální situací se mnohonásobně vyplatí celé společnosti.

Neváhejte a nominujte své kolegy a kolegyně! Udělejte jim radost a dejte jim najevo, že odvádí skvělou práci!

Příjem nominací zahájen 26. 2. 2020

Cena je udělována ve třech kategoriích:

  • Osobnost roku (streetworker, kontaktní pracovník NZDM, kontaktní pracovník K-centra, vedoucí zařízení, odborník pracující na metodice atd.) – formulář ke stažení; Výherce této kategorie získá od České asociace streetwork částku 10 000 Kč.
  • Tým roku – (pro zařízení provozující konkrétní nízkoprahovou sociální službu – terénní program, NZDM, NDC, K-centrum, jiné) – formulář ke stažení. Tuto kategorie dotuje Česká asociace streetwork částkou 30 000 Kč.
  • Cena Správní rady za mimořádný počin – cena může či nemusí být udělena.

Návrhy (nominace) přijímáme výhradně na emailu portal@streetwork.cz, pouze nominace na Cenu správní rady za mimořádný počin zasílejte na e-mail Správní rady ČAS sr@streetwork.cz.

Příjem nominací do 30. 9. 2020 do půlnoci

Důvodem k udělení ceny je významný počin v praxi (tj. konkrétní kvalitně realizovaný projekt či záslužný čin) a významný přínos v oboru (tj. dlouhodobá práce v oblasti s konkrétními pozitivními výstupy ve vztahu ke klientům, v oblasti metodiky, vzdělávání, iniciace spolupráce atd.). Navrhovatelem či navrženým může být kterákoliv fyzická osoba nebo kolektiv osob (pracovníci zařízení).

Jak nominovat svého „favorita“ zjistíte v pravidlech (ke stažení zde). Všechny návrhy, které budou splňovat podmínky, budou zveřejněny na portálu streetwork.cz. O nominovaných se poté rozhodne v online hlasování (viz pravidla), kterého se mohou zúčastnit všichni pracovníci/e nízkoprahových sociálních služeb. Vítěze každé kategorie vybere Rada ceny, a to ze tří nominovaných s největším počtem hlasů.

Rada ceny se sejde 6. listopadu ve složení: Vítězka kategorie Osobnost roku 2018, Zástupce vítěze kategorie tým roku 2018, Zástupce Správní rady a Revizní komise České asociace streetwork a zástupce kanceláře ČAS.

Konečné výsledky budou vyhlášeny a ceny slavnostně předány 21. listopadu 2020 v rámci večerního programu celostátní oborové konference ČAS Terénní a nízkoprahové programy 2020 – Limity a etika v sociální práci, která se uskuteční 21. – 22. listopadu v Praze.

Ceny pro vítěze:

  • 30 000 Kč obdrží od ČAS vítězný Tým roku 2019
  • 10 000 Kč obdrží od ČAS vítěz/ka Osobnosti roku 2019

Nový harmonogram pro letošní rok:

26. únor 2020 – vyhlášení, začínáme přijímat návrhy
30. září o půlnoci – ukončení přijímání návrhů
2. října – zveřejnění nominací
2. – 27. října o půlnoci – hlasování na portálu
2. listopadu – vyhlášení nominací 3+3, tisková zpráva
6. listopadu – Rada rozhodne o vítězích
21. listopadu 2020 – vyhlášení vítězů a slavnostní předání Ceny v Malostranské Besedě

Nečekejte, koho nominují druzí – staňte se tím, kdo aktivně utváří historii i současnou tvář oboru! Nominujte své kolegy/ně na ČASovanou botu 2019!

Všechny informace naleznete na stránkách České asociace streetwork: streetwork.cz/vyrocni_cena.

Ke stažení/odkazy:

Dokumenty k Ceně ke stažení – včetně formulářů a podrobných pravidel
Vše o ČASované botě na stránkách ČAS
Výroční cena 2018
Výroční cena 2017
Výroční cena 2016 
Výroční cena 2015
Výroční cena 2014 
Výroční cena 2013 
Výroční cena 2012 
Výroční cena 2011 
Výroční cena 2010 
Výroční cena 2009 
Výroční cena 2008 
Výroční cena 2007 
Výroční cena 2006 
Historie Výroční ceny (archiv)
Jak Výroční cena přišla na svět

Tagy